CategoriesLifestyle

Účinná detoxikace? Vsaďte na Ostropestřec a Kurkumin!

Jak vlastně poznáme, že je ten správný čas na detox? Pojďme na to. Jako jednoho z hlavních ukazatelů můžeme považovat dlouhodobou únavu, nulovou energii, či absolutní nechuť do jakékoliv činnosti. Ano, mnohdy i vstát z postele může představovat obrovský problém. Pocit těžkosti, špatného trávení a nepříjemného nafouknutí se také řadí mezi časté signály, že tělo žádá o ,,očištění“. Dalším aspektem, který u sebe můžeme pozorovat je špatný a nekvalitní spánek, ale i nevzhledné kožní problémy, nízká imunita, vyšší výskyt oparů, nebo třeba zhoršení chronických problémů, jako například bolesti kloubů, hlavy a časté alergie.

Zdroj: Pexels.com
Zdroj: Pexels.com

V zimě a předjaří je míra pohybu většiny z nás menší, chuť k jídlu se zvyšuje a skladba našeho jídelníčku zpravidla nebývá nejvzorovější. Větší množství jídla, zejména tučného a sladkého, znamená i více agresivních volných radikálů vznikajících při metabolických reakcích v našem těle, které poškozují buňky a tkáně našeho organismu. Ani ovzduší, které dýcháme v zimě a předjaří nám k lepší vitalitě nepomáhá. Obsahuje totiž více škodlivých látek, než v obdobích plných zeleně. Není výjimkou, že namísto procházky během tmavého zimního večera, upřednostníme s doprovodem alkoholu pohodlí u televize, či počítače. Bolesti hlavy nám pomohou zahánět léky, po kterých se nám sice uleví, ale právě ty představují další zátěž pro detoxikační orgány jako jsou játra, ledviny a střeva. Dojde k přetížení těchto orgánů a aby naše tělo bylo schopno aktivně odstraňovat škodlivé látky, které mohou způsobit problémy, potřebují povzbudit. Pokud organismus dostatečně nedetoxikujeme, můžeme si zadělat na překyselení tkání a vytvořit tak ideální prostředí pro zrod zánětů, jež jsou pak živnou půdou pro vážné choroby včetně obávané rakoviny.

V případě, že jste prodělali Covid, nebo jiné infekční onemocnění, potom byste měli vědět, jak také každá infekce ohromným způsobem zatíží náš metabolismus a imunitní systém včetně detoxikačních orgánů. Imunitní systém a detoxikační orgány mají v tomto směru důležitou funkci, jelikož musí zlikvidovat, rozložit a odstranit z těla zbytky miliónů virů, bakterií a odumřelých imunitních buněk. Proto je žádoucí myslet na detoxikaci také po prodělání infekce a “odměnit“ tak svůj organismus za dobře odvedenou práci.

A existuje tedy něco, co nám může s detoxikací organismu pomoci? Ano, přírodní látky, které podporují regeneraci a výkonnost primárně jater, ledvin a střev, mají antioxidační schopnosti k likvidaci volných radikálů a je v jejich silách zabránit vzniku zánětů v těle. V tomto směru vynikají dvě velmi podstatné složky. První je silymarin, což je extrakt ostropestřece mariánského a druhá kurkumin, extrakt získaný z kurkumy dlouhé, známé koření příbuzné zázvoru).

Silymarin představuje účinnou ochranu jater, pro náš organismus nenahraditelnou metabolickou továrnu, a podporuje jejich regeneraci. Finální výsledek se projeví na stabilizaci buněčných membrán, normální produkci bílkovin, žluči, tvorba energie, ale i ukládání vitamínů. Mezi další úkoly silymarinu patří stabilizace metabolismus tuků, cukrů a bílkovin, účinné odstraňování toxinů z krve, protivirové působení, odolnost vůči poškození alkoholem a dalšími toxickými látkami, odolnost vůči chronickým jaterním onemocněním a některým druhům rakoviny.

Kurkumin se získává se z oddenku kurkumy dlouhé a to extrakcí. Je rozpustný v tucích a pokud bychom chtěli podpořit jeho vstřebávání, extrakt z černého pepře s obsahem piperinu je ten pravý, jelikož dokáže zvýšit vstřebatelnost až o 2000 %. Lidé jsou mylně přesvědčení, že kurkumin a známé koření kurkuma, je jedno a to samé. Není tomu tak. Koření kurkuma obsahuje pouze 2-3 % kurkuminu, tudíž bychom tedy museli sníst alespoň 10 polévkových lžic koření denně, abychom dosáhli podobného efektu, jako jsou ověřené stamiligramové dávky kurkuminu v některých doplňcích stravy, například zde: MOVit Mega Detox Ostropestřec + Kurkumin FORTE.

Hlavními vlastnostmi kurkuminu jsou především antioxidační a protizánětlivé účinky. Již stovky provedených studií dokládajících příznivé účinky kurkuminu v dnešní době vzbuzují velké naděje pro léčbu a prevenci celé řady nemocí, jako jsou některé druhy rakoviny, primárně rakoviny plic, či slinivky břišní. Kurkumin dokáže výborně působit i na kardiovaskulární systém, podporovat zdraví srdce a cév a při zdravotních komplikacích – infarktu myokardu či cévní mozkové příhodě, se podílet na zlepšení zdravotního stavu. Metabolický syndrom a diabetes, degenerativní onemocnění očí, neurodegenerativní nemoci jako je Alzheimerova, Parkinsonova nemoc či roztroušená skleróza, artróza a artritida, lupénka, zánětlivá onemocnění střev a mnohé další, s tím vším kurkumin, v roli silného antioxidantu a protizánětlivé látky, dokáže bojovat.